Mapa BiH

Šokantno upozorenje: Hrvatska želi pripojiti dio Bosne i Hercegovine

Vijesti

Hrvatski politički vrh klevetama traži argument za akciju protiv Bošnjaka, bošnjački političari nisu svjesni opasnosti, rekao je za Vijesti.ba akademik Esad Duraković.

Za odgovor na pitanje kako gleda na svojevrsnu “islizaciju Bošnjaka” koju su poduzela oba HDZ-a, onaj iz Hrvatske i onaj iz BIH, te da se iznose i klevete na račun Bošnjaka, u kontekstu nastojanja za formiranjem nekakvog kalifata, pitali su akademika Esada Durakovića.

Duraković je komentirao i to da li je BiH nakon presuda haškoj šestorci umjesto izvinjenja zaslužila jedan takav odnos?

”Oba HDZ igraju na kartu islamofobije koja jača u svijetu, čak i u Evropi, možda posebno u njoj. Koristeći taj međunarodni trend, oni žele satanizirati Bošnjake kao muslimane, kao navodnu prijetnju, pa tako i kao svoju legitimnu metu iako bosanski muslimani, zaista, mogu biti i samoj Evropi primjer umijeća za multikulturalni i internacionalno kreativan život”, navodi akademok Duraković za Vijesti.ba.

Dodaje da su to dokazali tokom stoljeća pa i tokom genocida koji je izvršen nad njima devedesetih godina.

”Zato se hrvatski politički vrh (zajedno s Predsjednicom) služi klevetama, denuncijacija, čak krivotvorenjima stvarnosti. Dakle, traži se “argument” za akciju protiv Bošnjaka, odnosno za akciju secesije – kako Hrvati ne bi živjeli u tzv. muslimaniji. U tom kontekstu ja gledam i na ono o čemu sam više puta govorio kao o masovnoj prodaji grunta Arapima.

Nisam arabofob, nisam antisemit, ali masovna prodaja grunta, tla pod nogama, ljudima iz drugih zemalja (u ovom slučaju najvećim dijelom Arapima) jest dio ovoga projekta o kome govorim: da se može kazati kako je Federacija islamizirana i da Hrvati moraju tražiti vlastiti prostor.

Bošnjački političari a nažalost i značajan dio intelektualaca, vjerujem, nisu svjesni te opasnosti i činjenice da je riječ o dijelu projekta koji je dugoročno protiv suštinskih interesa BiH i Bošnjaka”, kaže Duraković.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.