Stižu misteriozni signali iz svemira. Naučnici: Ovo je nešto strašno

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Lov na brze radiovalove, kozmičke proboje kojih je podrijetlo još obavijeno tajnom, donio je prve rezultate, objavili su astronomi u srijedu navodeći da su uspjeli otkriti njih više od deset, a jedan od njih se ponavlja.

Brzi radijski proboji (Fast radio bursts, FRB) su radioimpulsi nabijeni snažnom energijom i traju vrlo kratko – nekoliko milisekunda.

Ta pojava intrigira znanstvenike od 2007., kada su objavljeni prvi dokazi njihova postojanja. Čini se da je podrijetlo te pojave daleko izvan Mliječne staze, naše galaksije i da oni u jednoj milisekundi emitiraju onoliko energije koliko i Sunce u 10.000 godina.

No priroda njihova izvora, razlog njihova postojanja još je tajna za znanost.

Do danas je otkriveno šezdesetak FRB-a.

Godine 2012. niz FRB-a iz istog izvora zabilježen je snažnim radio teleskopom Arecibo na otoku Portoriko. Čini se da je njihov izvor nekih 1,5 milijarda svjetlosnih godina od Zemlje, a potječu možda od ostatka supernove ili iz točke smještene blizu središnje crne rupe neke galaksije, kaže Cherry Ng sa sveučilišta u Torontu.

Za 50 znanstvenika, suradnika u dvjema studijama koje je objavio britanski časopis Nature, otkriće drugog niza FRB-a daje naslutiti da ih ima još.

Pomoću radio teleskopa CHIME, koji je od 2017. smješten u Britanskoj Kolumbiji (Kanada), znanstvenici su također otkrili 12 točnih FRB-a, u samo tri tjedna promatranja i u vrijeme kada teleskop još nije radio punim kapacitetom.

“Svakodnevnim promatranjem sjeverne polutke teleskopom CHIME, zacijelo ćemo pronaći druge nizove FRB-a”, kazala je Ingrid Stairs sa Sveučilišta British Columbia, a njezina kolegica Deborah Good s istog sveučilišta dodala “Krajem godine, pronaći ćemo možda još 1000 FRB-a”.

Iako je izvor tih proboja radioelektričnih valova još misterij, znanstvenik Shriharsh Tendulkar sa sveučilišta McGill u Montrealu, jedan od autora studije ocjenjuje “krajnje nevjerojatnim” da bi oni mogli potjecati iz izvanzemaljskih civilizacija. Priznaje ipak da ih on, kao znanstvenik “ne može isključiti 100 posto”.

Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan rekao je za 24sata kako je moguće da se ovdje radi o kolapsu neutronske zvijezde.

  • Energije su takve da to mora biti nešto strašno – rekao je Korlević i dodao kako se sada moraju napraviti simulacije jer se zna koje su energije i udaljenosti kako bi otkrili o čemu se radi. No dodaje i da treba čuti još više ovakvih događaja.