Umjesto da vas štite, programi Avast i AVG vas špijuniraju

Wladimir Palant, osnivač AdBlock-a, otkrio je da su četiri proširenja Avast-a i AVG-a (Avast Online Security, AVG Online Security, Avast SafePrice i AVG SafePrice) masovno prikupljala navigacijske podatke, bez da prethodno obavijesti korisnika, izvještava web stranica PhonAndroid.

Prikupljeni podaci predstavljaju posjećene URL-ove, naslove posjećenih stranica, poveznice na tražilici, vaše favorite i izravan unos adresa prilikom posjeta internet stranicama.

Osim toga, Palant je uspio identificirati jedinstveni identifikator za instalaciju svakog proširenja, geografsko porijeklo korisnika, riječi unesene u polja za pretraživanje posjećenih stranica, kao i tačnu verziju web preglednika i operativnog sustava. Prema njegovim riječima, ove informacije omogućavaju da ove dvije kompanije, poznate po višegodišnjem razvoju antivirusa za Windows, kreiraju navigacijski profil ponašanja za svakog korisnika.

Google i Mozilla su obaviješteni, ali je samo Mozilla odlučila ukloniti ta proširenja iz svoje trgovine sve dok Avast i AVG ne uvedu potrebne izmjene, ne dodajući ih na crnu listu, što znači da se ne deinstaliraju automatski s Firefoxa. Što se tiče Googlea, on ih je odlučio ostaviti u svojoj Chrome web trgovini.

(logicno)