VEOMA VAŽNO Znamo da se radujete ljetu i sunčanju, ali eksperti upozoravaju kako pripremiti kožu za sunce!

Ženska posla

Iako se mnogi raduju lijepom vremenu i sunčanim danima, čak 20 posto ljudi proljeće dočekuje sa oprezom, jer pate od alergije na sunce. Ova vrsta koprivnjače najčešće se javlja upravo u ovo doba godine, jer koža je tokom cijele zime bila prekrivena odjećom što je čini osjetljivijom.

 Osip i svrab

Broj alergičnih na sunce je u porastu iz godine u godinu, a smatra se kako su glavni razlozi klimatske promjene, dokazane genetske predispozicije, kao i korištenje određenih lijekova i hemikalija, koje se nalaze u parfemima, sapunima i šamponima.
Žene češće pate od alergije izazvane sunčevim zracima, koja se najčešće ispoljava kao crveni osip praćen svrabom. Ove promjene na koži najčešće se povlače u periodu od 30 minuta do tri sata. Ponekad se dešava da izgledaju kao blagi podljevi i tada je neophodno konsultirati ljekara.

U slučaju alergije na sunce najvažnija prevencija što podrazumijeva upotrebu krema sa visokim zaštitnim faktorom, ograničeno vrijeme izlaganja suncu, izbjegavajući period između 11 i 17 sati.

 Lijekovi i oblozi

Kožu je potrebno postepeno navikavati na sunce nošenjem dugih rukava i pantalona šivenih od tankih, prirodnih materijala. Veoma je bitno i što manje upotrebljavati kozmetičke preparate, kao i provjeriti da li fontosenzitivnu reakciju stvara lijek koji se koristi zbog nekog akutnog stanja ili hroničnog oboljenja.

Ljekari u slučaju alergije na sunce savjetuju primjenu lijekova iz grupe antihistaminika, korisni su hladni oblozi, a u slučaju težih simptoma ili ako se promjene ne povlače obavezan je odlazak u ambulantu.

Leave your vote