Višestoljetna tradicija Bošnjaka na Kosovu: Kako se mlade šminkaju pred udaju

Višestoljetna tradicija Bošnjaka: Kako se mlade šminkaju pred udaju

Zahvaljujuċi Azizi Šefitagiċ i dalje se održava višestoljetna tradicija šaranja ili šminkanja mlade pred udaju, prenijeta sa generacije na generaciju u Donjem Ljubinju, bošnjačkom selu podno Šar planine u prizrenskoj opštini na jugu Kosova, prenosi Anadolija.

Ovo je neobičan način šaranja mlade i rijetko se može drugdje vidjeti. Na lice mlade stavlja se više slojeva boja, počevši od “bjelila”, onda ide dosta jaka plava, crvena i zlatna boja.

Etnolozi pojašnjavaju da tri zlatna kruga, simbolizuju životne cikluse, povezane jedan sa drugim sa zlatnim putevima prolaska kroz život. Unutrašnji crveni krugovi su simboli plodnosti, odakle su rođene crvene i plave tačkice, želeći joj zdravu i srećnu porodicu.

Danas je ova tradicija šarenja mlade na ivici izumiranja, jer samo ova 65-godišnjakinja nastavlja da priprema buduće nevjeste na autentičan i nepromenjen način.

Šefitagić šminka mlade nevjeste u većini bošnjačkih sela opštine Prizren. Jedina je koja je ovaj zanat konzervirala i još na originalan i nepromenjen način šara mlade nevjeste koje su se opredijelile za tradicionalnu svadbu i za ovaj način šminkanja koji je tipičan za Bošnjake na kosovsko-makedonskoj granici.

“Ovaj zanat radim od 70-ih godina prošloga vijeka. Svekrva mi je ostavila i ja sam krenula malo po malo, sada sam se izvežbala. Želim da ostavim nekome, ali su svi moji otišli na Zapad. Sada sam počela da radim sa jednom ženom iz sela. Kada više ne budem mogla, predaću ovu vještinu njoj. Htjela sam kćerke i snahu da naučim, ali one nažalost žive u inostranstvu”, kaže ova nena.

No, ona na najbolji način održava tradiciju ovdašnjih Bošnjaka. A, da umetnica iz Prištine nije snimila dokumentarni film koji je prikazan i na jednom od festivala u Istanbulu, možda bi ova tradicija i nestala, prenosi Anadolija.

Šefitagić sada zovu na brojne radionice. U organiziaciji Ministarstva spoljnih poslova Kosova, desetak dana je zbog toga i boravila u Briselu. Fotografija sa našminkanom mladom na ovaj način je pre nekoliko godina bila najbolja na Kosovu i izložena u centru Prištine, na zidu jedne zgrade.
Pouzdano niko ne zna da kaže odakle ni od kada potiče ovakav način šminkanja mlade, ali smatra se barem da je 200 godina stara tradicija.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.