in ,

Vojni udar u Sudanu, obračunali se s predsjednikom, a u zatvor strpali stotine političara

Vojska Sudana preuzela je vlast u toj zemlji i u kućni pritvor stavila odlazećeg predsjednika te zemlje Omara al-Bashira, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalne snage vojske Sudana jutros su zauzele zgradu radija i televizije u drugom najvećem sudanskom gradu Omdurmanu. Vojska je opkolila i Predsjedničku palatu u Khartoumu i zatvorila međunarodni aerodrom u tom gradu.
Lokalni izvori javljaju da je vojna obavještajna služba Sudana uhapsila više od stotinu čelnika vladajuće Partije nacionalnog kongresa, uključujući bivšeg ministra odbrane, te zemlje Abdela Rahima Mojammeda Husseina, potpredsjednika Alija Osmana Tahu i aktuelnog lidera partije Ahmeda Harouna.

Isti izvori javljaju da je predsjednik Al-Bashir podnio ostavku, nakon čega je vojska preuzela vlast u zemlji. Al-Bashirovi čuvari su uhapšeni, a njemu je uveden kućni pritvor. Od ranih jutarnjih sati sudanska državna televizija emitira nacionalnu himnu te afričke zemlje uz pisanu najavu da će vojni vrh uskoro saopćiti važne informacije.

Sudan je poprište duboke političke krize, a hiljade demonstranata već šesti dan protestiraju ispred sjedišta vojske i zahtijevaju ostavku sudanskog predsjednika Omara al-Bashira. U prvih peta dana protesta poginule su najmanje 22 osobe. Al-Bashir je na čelu Sudana od 1989. godine, a demonstranti u Sudanu od decembra traže njegovu ostavku.

“On je lažov, lud čovjek!” Dodik kao nikad udario po Izetbegoviću!

Preokret u slučaju profesorice iz Vareša: Berina Fatić zaprepaštena, “hoće da me unište sada”!