in

Za ljubitelje krznenih prijatelja: Evo kako da smanjite linjanje vašeg psa

Problem većine pasmina je linjanje. Ako imate jednog ili više pasa, koji imaju dugu dlaku i ostavljaju je svuda po namještaju i kući, obratite pažnju na sljedeće savjete. Njih je za Quick and dirty tips podijelila Amanda Thomas, uzgajivačica zlatnih retrivera.

Koristite odgovarajuću četku

Prva stvar koja vam je potrebna je odgovarajuća četka, kako bi prilikom češljanja vašeg ljubimca skinuli sve potrebne dlake. Vjerojatno ćete promijeniti nekoliko četki dok ne dođete do one koja odgovara vašem psu. Posjetite nekoliko trgovina za kućne ljubimce i zamolite prodavače da vas upute u to kako se bira četka, na što trebate obratiti pažnju prilikom kupovine, kao i imaju li četku koja bi odgovarala vašem psu. Što više dlaka skinete četkom, manje će ih biti po namještaju  i tepihu.

Redovito kupajte psa

Još jedna stvar koja može smanjiti opadanje dlaka je kupanje. Iako očetkate vašeg psa prije kupanja, nemojte se iznenaditi količinom dlaka koju ćete vidjeti u odvodu nakon kupanja. Masirajte ga prilikom šamponiranja, jer ćete tako potaknuti opadanje svih nepotrebnih dlaka. Osim uklanjanja viška dlaka, redovito kupanje vašeg ljubimca čisti od dodatne prašine i prljavštine koja mu se uhvatila na krzno. Kupajte vašeg psa svakih par sedmica i smanjit ćete linjanje, ali i moguće alergene koje širi po kući.

Održavajte svoj usisivač

Sad kad slijedite prva dva savjeta kako biste održavali dlaku svog ljubimca i spriječili njezino skupljanje po kući, vrijeme je početi s održavanjem vašeg usisivača. Nevažno je kakav usisivač imate, jer svaki može odraditi odličan posao i pokupiti sve dlake, ali ga morate pravilno održavati. Redovito praznite vrećicu i mijenjajte je po potrebi. Redovito mijenjajte ili čistite filter i na kraju provjerite je li crijevo začepljeno. Ako budete slijedili ove korake, osigurat ćete dugi vijek vašem usisivaču. Svaki usisivač zahtijeva ove radnje i u domu bez ljubimca, ali je to mnogo važnije kada je ljubimac prisutan.

Redovito usisavajte

Pokušajte usavršiti rutinu usisavanja. Bilo bi dobro da tepihe usisavate iz dva pravca, pogotovo ako je u pitanju tepih s dugim “dlakama”. Kada prođete usisavačem s gornje strane, vratite se i prođite još jednom od dolje prema gore, kako biste bili sigurni da ste pokupili sve dlake koje su možda zaostale prilikom prvog usisavanja.

Uklonite dlake vašeg psa s namještaja

Sad kad su tepisi čisti, vrijeme je obratiti pažnju na namještaj. Za drveni i kožni namještaj je dovoljna mikrofiber krpa. Ona u jednom potezu može pokupiti sve dlake s vašeg namještaja. Namještaj od drugih materijala je potpuno druga priča kada je u pitanju čišćenje dlaka. Postoji nekoliko stvari koje vam mogu pomoći ukloniti dlake s namještaja.

Prva stvar koju možete pokušati su gumene rukavice. Stavite rukavicu na ruku i prijeđite preko namještaja. Stvorit će se statički elektricitet koji će učiniti da se dlaka počne lijepiti za rukavicu. Sljedeća opcija slično funkcionira i u pitanju je četka za brisanje prozora. Četkom prijeđite preko namještaja i dlake bi se trebale zalijepiti za nju, kao što su i za rukavicu. Posljednja opcija je roler koji skuplja dlake. On se može pronaći u trgovinama u različitim oblicima i veličinama. S pravim rolerom možete dohvatiti i skrivene dlake iz teško dostupnih mjesta na vašem namještaju.

Oglasila se Goca Šaulić povodom nestanka ubice Šabana Šaulića

FILMSKA POTJERA U NOVOM PAZARU: Diler jurio ulicama u crnom BMW-u