in

Zajedničke mjere protiv korone: EU za putovanja uvodi kartu sa zelenim, crvenim i sivim zonama

Znamo, naučili smo, da krizu nećemo riješiti jednostranim zatvaranjem granica nego saradnjom – poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nakon što su ministri za Evropu iz 27 država članica juče na sastanku Vijeća za opšte poslove usvojili nove preporuke za koordinaciju nacionalnih mjera ograničavanja putovanja unutar EU u doba globalne pandemije COVID-19.

Dogovor je postignut više od mjesec dana nakon što je Komisija to predložila, neke su države i na kraju bile suzdržane ili su izražavale protivljenje takvom rješenju, no skupljena je kvalificirana većina za izglasavanje i EU po prvi put ima odluku koja pokriva razne stvari: od međusobnog priznavanja rezultata testova na COVID-19, do preporuke da se prilikom putovanja preferira testiranje umjesto određivanja mjere samoizolacije ili karantin.

Možda najvažnije, dogovoreno je da postoji jedna, jedinstvena karta na nivou čitave EU s oznakama zelenih, narandžastih, crvenih i sivih zona za putovanja. Kartu će izrađivati Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) na temelju podataka koje mu koordinirano dostavljaju sve države članice, a tri su glavna indikatora za određivanje boja koje odražavaju epidemiološku situaciju.

Kriteriji za zone

Ta tri indikatora su broj novooboljelih od COVID-19 na 100 hiljada stanovnika u razdoblju od 14 dana, zatim sedmični broj obavljenih testiranja na 100 hiljada stanovnika, te postotak pozitivnih rezultata u ukupnom sedmičnom broju obavljenih testova.

Zelene zone su one u kojima je manje od 4 posto testova pokazalo pozitivne rezultate i u kojima je broj novooboljelih od COVID-19 manji od 25 na 100 hiljada stanovnika. Zelena boja znači da nema nikakvih restrikcija prilikom putovanja. Narandžaste zone su one u kojima je ili više od 4 posto testova pozitivno te manje od 50 novooboljelih na 100 hiljada stanovnika, ili je pak manje od 4 posto testova pozitivno a broj novooboljelih je između 25 i 150 na 100 hiljada stanovnika. Crvene zone su one u kojima je ili postotak pozitivnih testova viši od 4 posto uz broj novooboljelih koji je viši od 50, ili je jednostavno samo broj novooboljelih viši od 150 (na 100 hiljada). Sive zone su one koje provode manje od 300 testiranja na 100 hiljada stanovnika. Prilikom putovanja iz narandžastih ili crvenih zona, nacionalne vlasti države članice EU u koju neko putuje mogu zahtijevati da se taj neko testira ili podvrgne samoizolaciji, tj. karantinu.

Španija i Belgija se nećkale

Sve države bi trebale unaprijed davati jasne informacije o tome kakve mjere provode, a sve informacije mogu se pratiti na web-platformi “Re-open EU”. Odluka koja je juče usvojena na nivou Vijeća EU zapravo je samo preporuka, nije obavezujuća, no i preporuka znači da se ne bi trebala ponoviti situacija iz marta ili aprila, kad su putovanja unutar EU bila jako otežana, za mnoge ljude praktički nemoguća.

– Iako države članice mogu same odlučivati koje će mjere ograničavanja primjenjivati, apelujemo na njih da građanima daju jasne i pravodobne informacije o restriktivnim mjerama na snazi i o tome što oni trebaju raditi, kako je danas dogovoreno. Države članice složile su se oko uzajamnog priznavanja testova, a nastavit ćemo sarađivati s njima na boljoj koordinaciji utvrđivanja uslova za testiranje i uvođenje karantina – objasnila je u izjavi predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Španija i Belgija, zemlje koje bilježe vrlo visok broj novooboljelih, dugo su tokom rasprave bile protiv ovako usvojenog prijedloga, no neslužbeno saznajemo da su omekšale zbog uvjeravanja da je ovo tek početak stalne koordinacije, koja će se s vremenom poboljšavati i širiti tako da se uzimaju u obzir i neki drugi indikatori i specifičnosti određenih zemalja, piše Večernji.hr.

 

 

VRIJEME RETROGRADNOG MERKURA NE DONOSI NIŠTA DOBRO: Koji znaci će najviše “nadrljati” i šta da radite kako biste to izbjegli

Ledeni kraljevi i kraljice: Ovi horoskopski znakovi nikad ne pokazuju svoje osjećaje