Žestoka poruka Nicolasa Madura: Haos u Venezueli tek počinje!

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji legitimitet osporavaju opozicioni vođa Huan Gvaido i dio njegovih sunarodnika, pozvao je vojsku da se bori protiv izdajnika i pučista. Poručio je da neće oklijevati da zatvori i sudi svima koje smatra odgovornim za neuspjelu vojnu pobunu na koju je pozvao Gvaido.

“Da, mi smo u punoj borbi, moral treba da bude na najvišem nivou u ovoj borbi da bi se razoružale sve izdajice, svi pučisti”, rekao je Maduro, okružen vojnicima.
On je ovo izjavio dva dana pošto pripadnici bezbjednosnih snaga nisu odgovorili na poziv Gvaida da se pobune protiv njega. Ipak, Gvaido je pozvao na jačanje protesta u zemlji da bi se natjerao Maduro da ode sa vlasti.

Maduro tvrdi da opozicija pokušava da izazove krvoproliće u Karakasu od neuspjelog pokušaja Gvaida da preuzme vlast:

“Neću imati nikakvih oklijevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč”, rekao je Maduro.

Maduro, istovremeno, tvrdi i da je državni udar iz Bijele kuće organizovao Džon Bolton, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa. I prema podacima američkog dnevnika “Vašington post”, Tramp govori da Bolton želi da ga uvuče u rat u Venecueli, a zapravo nema želju za invazijom, već se ograničio na pooštravanje sankcija protiv venecuelanske vojske i Kube.

“Narednih dana pokazaću ko je kovao zavjeru i daću dokaze da su to radili, da narod zna ko su izdajice i da sud radi svoj posao”, rekao je Maduro i dodao da “ni meci ni puške neće omogućiti da predsjednik marioneta vlada iz predsjedničke palate Miraflores” u Karakasu.

Policija Venecuele je prethodnog dana na učesnike protesta opozicije u Karakasu ispalila suzavac, dok su demonstranti bacali Molotovljeve koktele. Istovremeno, u Karakasu su organizovane provladine demonstracije. Gvaido, u međuvremenu, poručuje da su demonstracije nepovratan proces:

Na pravom smo putu, nema povratka, poručio je Gvaido, najavljujući seriju štrajkova koji bi, na kraju, doveli do generalnog štrajka.

U sukobima opozicije i policije je povređeno više od 70 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrijelne rane. Jedna žena je poginula. Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes rekao je da je povređeno i osam pripadnika policijskih snaga.

Venecuela: Sud izdao nalog za hapšenje Lopesa

Venecuelanski sud danas je izdao nalog za hapšenje opozicionog političara Leopolda Lopesa zbog kršenja sudskog naloga o kućnom pritvoru iz 2017. godine, objavljeno je na sajtu suda.

Kako prenosi Rojters, Lopes je u utorak napustio svoj dom u Karakasu kako bi se pojavio pored opozicionog lidera Huana Gvaida na skupu protiv predsjednika Nikolasa Madura.

Kasnije tog dana, on se prebacio u rezidenciju španskog ambasadora u Karakasu, javlja Rojters.

Lavrov: Mobilizacija zemalja EU
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom postigao dogovor da se nastave kontakti u Venecueli. Prethodno je rekao da će Rusija mobilisati napore država EU koje poštuju Povelju UN za borbu protiv američkih planova u Venecueli. “Stavovi su nespojivi, ali spremni smo da razgovaramo”, napomenuo je Lavrov. On je odbacio kao neistinite tvrdnje američkih zvaničnika da je Moskva tražila od Madura da ne napusti Venecuelu usljed rastućih nemira. Američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio je prethodno da Rusija prekine da se miješa u sukube u Venecueli. Prije toga mu je Lavrov poručio da će, ako SAD nastave agresivne poteze protiv Venecuele, to imati strašne posljedice.

Glavni “jastreb” Bolton

“Vašington post” piše da su tokom sastanka u Bijeloj kući prošle nedjelje Boltonovi pomoćnici više puta prekidali zamenika predsjednika Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Pola Selvija i od njega tražili opcije vojnog rješenja krize, da je obično učtivi general najzad tako jako udario u sto da je njegov prsten ostavio pukotinu na površini. Sastanak je tada prekinut, a obje strane su otišle nezadovoljne. Kako javlja “Foks biznis”, američki predsjednik Tramp je nazvao situaciju u Venecueli užasnom i obećao da će se naredne nedjelje “mnogo toga desiti”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.