Žrtve strahuju da bi Mladić mogao doživjeti sudbinu Miloševića

Posljednje Vijesti

Dok je pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u toku drugi dan dvodnevnog Žalbenog pretresa (25. i 26. august) u predmetu „Tužilac protiv Ratka Mladića“, predstavnici žrtava generala osuđenog za genocid u Bosni i Hercegovini strahuju da bi „srebrenički krvnik“ mogao umrijeti „prije nego što se okonča rasprava o njegovoj odgovornosti“.

Podsjetimo, to se već jednom dogodilo, i to „glavnom akteru u jugoslavenskim ratovima“.

Iskustvo slučaja „Milošević“

Naime, „balkanski kasapin“ Slobodan Milošević preminuo je od srčanog udara 2006., mjesecima prije presude pa je, pravno gledano, umro kao nevin čovjek, podsjećaju agencije.

Istina, za razliku od slučaja „Milošević“, Mladiću je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) prvestepeno izrekao doživotnu kaznu za genocid i druge zločine, ali žalbeni proces pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, osnovanom da dovrši slučajeve koji su ostali aktivni nakon zatvaranja sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, tek je počeo.

To znači da Mladić ni poslije 25 godina od genocida nije dobio „konačnu presudu“!

Da li je upravo zbog toga otezanje dio strategije odbrane zločinca?

Podsjetimo, žalbeni postupak u Den Haagu već je nekoliko puta odgođen jer je 78-godišnji zločinac Mladić imao operacijuuklanjanja benignog polipa na debelom crijevu, a potom i zbog pandemije koronavirusa.

„Naravno sve je to dio jedne fatalne strategije u kojoj sudjeluje i porodica Mladića“, kaže Murat Tahirović.

Predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, Munira Subašić, izjavila je ranije kako se nada da neće biti dodatnih odgoda procesa protiv Mladića jer sud „ne smije gubiti motivaciju i mora nastaviti sa svojom misijom“.

„Nadamo se da će Mladić biti proglašen krivim i za genocide u drugim gradovima, ne samo onaj u Srebrenici“, poručila je.

Prema riječima Tahirovića, strategija odbrane Ratka Mladća jeste stvaranje slike u javnosti kako je Mladić žrtva “svjetske zavjere”.

 „Kako se Mladiću uskraćuje medicinska pomoć. Ide se do te mjere da se ljekari u Hagu proglašavaju nestručnim, a u potpunosti se zanemaruje činjenica da kad je Mladić uhapšen 2011. godine, da je došao u tako jadnom stanju da je zahvaljujući upravo holandskim ljekarima oporavljen i osposobljen da može normalno sudjelovati u sudskom postupku“, govori nam Tahirović.

No, kada se jednom u javnosti počne licitirati sa teorijama zavjere – sve je moguće.

„Odbrana u suradnji i uz podršku srbijanskih medija, ali i politike, kontinuirano Mladića predstavlja kao žrtvu, potpuno zanemarujući zastrašujuće zločine za koje ga tereti Tužilaštvo, ali i zločine koji su već presuđeni pred međunarodnim sudovima. Zločin genocida, udruživanje sa ciljem počinjena zločina, namjerno granantiranje civila su samo neki od zločina koji su Mladiću već dokazani u prvo stepenoj presudi“, kazao je Tahirović.

Kome treba „fatalni scenarij“?

Nema sumnje da bi „fatalni scenarij“ u slučaju „Mladić“ itekako odgovarao onima koji su učinili sve da odbace svaku odgovornost za agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini.

Naravno, riječ je o zvaničnom Beogradu i Srbiji, kao i politici koju vodi Milorad Dodik.

Zato je pred međunarodnim pravosuđem povijesna odgovornost da ovaj slučaj, u skladu sa najvećim međunarodnim standardima, privedu kraju u razumnim rokovima, kako se ne bi dozvolilo olako opstruiranje konačne presude. A upravo to gledamo od početka procesa protiv Mladića prije osam godina!

Žrtve Ratka Mladića vape za pravdom. Čujete li njihov glas?

Leave your vote