ŽURNAL OBJAVIO NOVI SKANDAL Kadrovi HDZ-a BiH, preko Vitezita, naoružavali Srbiju!

Vitezit danas gotovo da ne radi od decembra prošle godine. Fotografije snimljene ovog mjeseca svjedoče o opustošenim pogonima. Prošli mjesec radnici su blokirali ulaz u firmu zbog neisplaćenih plaća, a napuštanjem kruga zaprijetila je i zaštitarska služba.

Uloga Udruge Prsten
Poslovanje Vitezita je “crna rupa” još od ratnog vremena. Žurnal je već pisao kako je neistražen utrošak sredstava koje je Republika Hrvatska, preko vlade tadašnje HZ Herceg-Bosne i logističkog centra u Grudama, po okončanju rata uplatila Vitezitu za ratnu proizvodnju.

Sve ono što se tada i sada dešava odvija se pod nadzorom vrha HDZ-a BiH.

Raspodjelom dijela poratnih sredstava upravljao je bivši načelnik Viteza Franjo Rajković, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Udruge Prstena BiH.

U rukovodstvu je i Drago Miličević, suprug federalne ministrice finansija Jelke Miličević, dakle najodanijeg kadra Dragana Čovića još iz vremena preuzimanja mostarskog Sokola.
Ogranak je osnovan jula prošle godine. Neizbježna je tu uloga i ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, inače iz Viteza te njenog dojučerašnjeg šefa kabineta, a sada v.d. direktora Vitezita Josipa Rajića. No, oni su samo izvršioci, kao i bivši direktori odnosno izvršni direktori u Vitezitu Josip Mišković i Dejan Đepina, dok je u vrijeme najveće pljačke u Vitezitu predsjednik NO bio Muhamed Rebihić, dugogodišnji SDA kadar na poziciji pomoćnika načelnika za gospodarstvo Općine Vitez.

Ko je prodao opremu, pod kojim uslovima i gdje je završio novac od prodaje dogovorene u privatnom aranžmanu, nije poznato. Postoje navodi, koje bi trebalo istražiti državno tužilaštvo. Prema njihovom dosadašnjem angažmanu u to je teško povjerovati.

(zurnal.info)