Zvuči nevjerovatno, ali je dokazano: Spavanje vam pomaže da izgubite kilograme!

Kad god pomislite na gubitak kilograma, vjerovatno su vam na pameti isključivo regulacija prehrane i vježbanje.

Iako su te dvije stavke zaista ključne ako želite postići vitkiji izgled, postoji još jedan faktor koji može imati značajan učinak: količina i kvaliteta sna. Ti dragocjeni trenuci odmora mogu pomoći u sprječavanju prejedanja te ćete tako lakše postići kalorijski deficit.
No zanimljiva je i činjenica da ćete, osim što se nećete prejedati, dok spavate izgubiti i dodatne kalorije. Ipak, ne gube svi ljudi jednak broj kalorija tokom sna.

Prema studiji objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition, možete izračunati koliko kalorija otprilike trošite tokom spavanja. Za početak, potrebno je izračunati bazalnu brzinu metabolizma (BMR, broj kalorija koje vaše tijelo treba za mirovanje) i podijeliti taj broj na 24 (broj sati u danu). Jedan od načina da odredite svoj BMR je pomoću formule Harris-Benedict, koja se temelji na vašoj težini, visini, dobi i spolu.

Ovako izgleda izračun za žene:

BMR = 655 + (1,8 x visina u centimetrima) + (9,6 x težina u kilogramima) – (4,7 x godina u godinama)

Nakon što dobijete rezultat, podijelite ga s 24 i upravo je to broj kalorija koje spaljujete tokom jednog sata sna.

Također, što više vježbate i što više mišića gradite, više ćete kalorija sagorijevati u mirovanju, ali će vašim mišićima trebati i više vremena za oporavak. Upravo je kvalitetan san ključan za učinkovit oporavak mišića.

“Nedostatak sna čini izazov za vaše tijelo da se oporavi od vježbanja i izgubi težinu”, objasnila je Holly Roser, osobna trenerica i stručnjakinja za prehranu u New Yorku i San Franciscu.

Istodobno, premalo sna može poremetiti hormone grelina i leptina, koji signaliziraju tijelu kada ste gladni ili siti.

Upravo zbog svega ovoga, ako ste čvrsto odlučili smanjiti broj kilograma, za početak se dobro naspavajte. Odmah će sve biti puno lakše!